Sauli Väisänen

Huippu-urheilija Sauli Väisänen avaa, mitkä ovat jalkapalloilijan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin salat

Ammattijalkapalloilija Sauli Väisänen valottaa, mitä urheilu-ura on hänelle opettanut ja mitkä ovat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakivet urheilijan arjessa.

 

 

Mikä on urheilijataustasi ja mitä urheilu on opettanut sinulle?

Alotin fudiksen pienenä poikana, ensin Gnisun fudisleirillä ja sitten joukkueessa 5-vuotiaana. Juniorina kiersin pääkaupunkiseuroja osin pakosta ja osin halusta. Seuraluetteloon tuli Fc Jokerit, Ac Allianssi, Pk-35, HJK ja Fc Honka. Hongassa pääsin pelaamaan liigaa ja sieltä ponnistin juuri 20-v täyttäneenä maailmalle osoitteena Tukholman AIK. Kolme vuotta Stokiksessa, ja sitten osoitteena on ollut saapasmaa Italia ja Serie A sekä B. Täällä töitä on tarjonnut SPAL, Fc Crotone, AC Chievo Verona, Cosenza Calcio sekä Ascoli Calcio. Olen nyt tanskalaisen Odense Ballklubin omistuksessa uusia muistoja ja kokemuksia keräämässä. Maajoukkueista mulla on kokemusta u20, u21 ja A-maajoukkueesta parinkymmenen matsin verran.

Fudis on opettanut mulle tosi paljon. Tärkeimpänä sosiaalisia taitoja, muiden kulttuurien ja erilaisuuden arvostamista. Oon oppinut olemaan rohkeasti oma itseni omine arvoineni, ja niin myös saa ihmisten kunnioituksen. Ehdottomasti oon myös oppinut sinnikkyyttä ja pitämään puoleni. Ammattiurheilu on raaka maailma ja välillä pitää olla kovana!

 

Mitä sinulle tarkoittaa kokonaisvaltainen hyvinvointi?

Se tarkoittaa sitä, että pystyy nauttimaan joka päivästä ja joka hetkestä. Tottakai välillä on vaikeampia ajanjaksoja niin fyysisesti kuin henkisestikin, mutta koen voivani kokonaisvaltaisesti hyvin kun pystyn nauttimaan elämästä vaikeinakin hetkinä. Hyvä uni, ravinto, oikeat vitamiinit ja lisäravinteet sekä perhe ja ystävät Jumalasuhdetta unohtamatta kuuluvat mun hyvinvoinnin rakentamiseen oleellisesti!

 

Millainen ruokavalio sinulla on?

  Yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti ravintoaineita mahdollisimman monipuolisista lähteistä. Urheilijan on tärkeää huolehtia myös riittävästä energiaravintoaineiden saannista, eli yritän erityisesti panostaa hiilihydraatteihin, proteiineihin ja rasvoihin. Syön paljon kalaa, kanaa, riisiä ja kasviksia ja yritän joka aterialla panostaa myös lautasen värikkyyteen. Erilaiset marjat ja avocado ovat myös tärkeitä minulle. Toki pitää muistaa myös herkutella ja siksi joka ateriaani kuuluu oleellisena osana jälkkäri! Italia on siinä hyvä maa;) Olen kokeillut erilaisia tapoja syödä, ja koen voivani parhaiten kun vältän punaista lihaa. Se on hyvä myös ympäristölle!

 

Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä asioita palautumisen suhteen?

Urheilijana kroppa menee usein fyysisesti ja henkisesti äärirajoille ja nopea palautuminen on yksi tärkeimmistä arjen asioista. Urheilusuorituksen jälkeen nautin mahdollisimman nopeasti lisäravinteita riippuen harjoituksen painopisteistä. Proteiinijauhe, palautusjauhe, erilaiset juomat ja patukat ovat tärkeitä nopeasti. Tärkeintä on saada jotain alas nopeasti, oli se sitten vaikka pizzaa ensihätään. Palautumiseen auttaa myös kokonaisvaltainen monipuolinen ravinto ihan arjessakin. Ei pelkästään suorituksen jälkeen. Fyysisen palautumisen lisäksi on hyvä muistaa henkinen puoli. Perhe auttaa siinä kovasti ja tykkään nopeasti siirtyä ajattelemaan jo seuraavaa tapahtumaa enkä jäädä liian pitkäksi aikaa vatvomaan ja ylianalysoimaan onnistumisia tai epäonnistumisia.

 

Mitkä ovat sinun TOP ravintolisäsi ja miksi?

Top ravintolisät ovat Puhdistamon vegeproteiinijauhe ja VitaFinin L-trypofaani + Kamomilla kapselit. Ensimmäinen on mulla eniten käytetty lisäravinne, lähes päivittäisessä käytössä. Mun maha on ottanut ton vegeversion paljon paremmin vastaan, kuin Heran ja siksi suosin sitä. L-trypofaani-kamomilla on käytössä vähemmän, mutta siitä on ollut sitäkin suurempi apu. Pelien tai kovan latauksen vaatineen urheilusuorituksen jälkeen unen saanti on yleensä lähes mahdotonta, mutta noi on auttaneet mua nukahtamaan ja lepäämään tosi paljon. Ja unella on suora vaikutus palautumiseen ja kehittymiseen!

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.