Ex-huippurheilijat Jukka ja Johanna Peltola hyvinvointitentissä

Ex-huippu-urheilijat hyvinvointitentissä: Jukka Peltola VS Johanna Peltola

Johanna ja Jukka Peltola:
"Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu monesta asiasta. Kaikki lähtee omien korvien välistä."

 

 

Mikä on urheilijataustanne?

Jukka:
Harrastin lapsena monipuolisesti vaikka mitä lajeja, joista jääkiekko ja jalkapallo vakiintuivat itselle. Jääkiekon valitsin 14-vuotiaana ainoaksi lajiksi, koska siinä yhdistyivät vauhti ja taito, jotka toivat koko ajan uusia ulottuvuuksia.

Johanna:
Tulen urheilullisesta perheestä ja liikuntaharrastukset olivat lapsuudessani itsestäänselvyys. Harrastin mm. telinevoimistelua, josta vaihdoin cheerleadingin pariin 11-vuotiaana. Rakastuin lajiin oitis sen monipuolisuuden ja yhteisöllisyyden vuoksi. MM- ja EM-kisat ovat kuljettaneet minua ympäri maailmaa ja antaneet mielettömiä kokemuksia. Tänä päivänä oman urheilun lisäksi myös valmennan ja toimin Suomen cheerleadingliiton kouluttajana.

Mitä olette oppineet urheilu-uraltanne?

Jukka:
Huippu-urheilu opettaa ennen kaikkea tavoitteellisuuden ja sitoutumisen merkityksen. Tärkeä osa itselle on myös ollut yhteenkuuluvuus joukkuetovereiden kanssa.

Johanna:
Minulla on huippu-urheiluun kaksi näkökulmaa. Oma urheilu-urani opetti kurinalaisuutta elämäntavoissa ja aikautuluissa, kun vastaat omalla toiminnallasi koko joukkueelle, etkä vain itsellesi. Huippu-urheilijan puolisona olen kehittynyt joustavuuden ammattilaiseksi. Ammattiurheilussa epävarmuus ja epäsäännöllisyys on arkea ja vaatii jatkuvasti joustoa ja mukautuvuutta puolisolta ja perheeltä.

Mitä ajatuksia teillä on kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista?

Jukka:
Tähän kuuluu monta asiaa, kuten terveellinen ruokavalio, uni sekä säännöllinen ja mielekäs liikunta. Näistä kaikista on pidettävä huolta sillä, jos yksi laiminlyödään niin muutkin sakkaavat. Tärkein asia itselle on kuitenkin joustavuus jokaisella osa-alueella, koska itseään ei myöskään kannata pakottaa mihinkään liian tiukkaan kaavaan. Siitä seuraa turhautuminen ja henkinen hyvinvointi kärsii.
Satunnainen herkuttelu on sallittua.

Johanna:
Syön hyvin, riittävästi ja säännöllisesti, jotta kehossa vallitsee hyvä olo. Arjen kiireessä pidän kiinni omista rakkaista harrastuksistani, jotka tuovat samalla kaipaamaani säännöllisyyttä ja mielekkyyttä liikkumiseen. Nämä kaksi asiaa tukevat myös henkistä hyvinvointiani.

Minkälainen on ruokavalionne?

Jukka:
Syön paljon salaattia jokaisella aterialla ja yritän pitää ateriarytmin tiiviinä, jolloin kovaa näläntunnetta ei synny ja energiat pysyvät ylhäällä. Tämä tukee urheilullista elämäntapaa hyvin. Syön roskaruokaa harvemmin mutta en sitä itseltäni kiellä, jos mieli tekee. Tämä on itselleni riittävä vapauden aste, jotta en turhaudu liian tiukkaan ruokavalioon.

Johanna:
Syön ns. tavallista lapsiperheen ruokaa runsaalla salaatilla. En oikein välitä roskaruuasta, joten sitä harvemmin tulee syötyä. Makeat herkut ovat minun akilleen kantapääni. En koskaan kieltäydy herkuista jos sellaisia on tarjolla. Suurin paheeni on irtokarkit. Tällainen vapaus herkuttelussa mahdollistuu kun perusruokavalio on kunnossa.

Kuinka tärkeää on uni ja palautuminen. Miten te nukutte?

Jukka:
Olen sängyssä viimeistään 22.30 iltaisin ja kuuntelen mielelläni kirjoja, jotka rauhoittavat minut sopivasti nukkumaan mennessä. Koen riittävän ja laadukkaan unen jopa tärkeimmäksi asiaksi oman hyvinvointini kannalta.

Johanna:
Olen todellinen iltavirkku, lähes verrattavissa yöeläimeen. Koen, että arjessa palaudun parhaiten saamalla illalla itselleni omaa aikaa kun muu talo hiljenee. Olen siitäkin erikoinen tapaus, että rakastan venyttelyä ja teen sitä monesti iltaisin.

Mitä haluatte sanoa lukijoillemme juuri hyvinvoinnista?

Jukka:
Uskon itse hyvinvoinnin koostuvan monesta asiasta, joiden on kaikkien tuettava toisiaan. Urheilu elämäntapana tukee tätä mainiosti, kun huolehtii levosta ja ravinnosta.

Johanna:
Mielestäni hyvinvoinnin lähtökohta on se, että tekee itselleen mieluisia asioita juuri silloin ja sen verran kun itsestä hyvältä tuntuu. Kaikki pakkopulla on kieltolistalla. Hyvinvointi lähtee korvien välistä.

Onko teillä käytössä jotakin lisäravinteita, vitamiineja tms.?

Jukka:
Syön Vitafinin monivitamiinia ja maitohappobakteeria.

Johanna:
Syön säännöllisesti Vitafinin monivitamiinia. Kuumina kesäpäivinä elektrolyyttijauhetta erityisesti urheillessa. 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.