Sydänterveys ja Omega-3-rasvahapot - VitaFin Oy

Sydänterveys ja Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat pehmeitä, monityydyttymättömiä rasvoja, jotka ovat elimistömme toiminnan kannalta välttämättömiä. Elimistö ei pysty muodostamaan niitä itse, vaan ne on saatava ravinnon kautta. Yleisin omega-3-rasvahappo on alfalinoleenihappo (ALA), josta muodostuu elimistössä EPA:a eli eikosapentaeenihappoa ja DHA:ta eli dokosaheksaeenihappo.
Omega-3 edistää sydämen normaalia toimintaa, on mukana kokonaiskolesterolin alentamisessa sekä auttaa kohonneen verenpaineen hallinnassa. Pehmeiden rasvojen syöminen ennaltaehkäisee monia suomalaisten kansansairauksia sekä niistä erityisesti hyötyvät sepelvaltimotautia sairastavat ja ne henkilöt, joilla on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sydämen terveydelle hyödylliset vaikutukset saavutetaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA:a ja lisäksi 250 mg DHA:ta joko ravinnon tai lisäravinteen muodossa.
 
Terveellisiä omega-3-rasvahappoja saa siemenistä, pähkinöistä, rasvaisesta kalasta ja kasviöljyistä. Hyviä rasvahappoja tulee ravinnosta tarpeeksi, jos syö 2-3 rasvaista kala-ateriaa viikossa kuten lohta tai nieriää. Myös muikussa ja silakassa on kohtuullisesti hyviä rasvoja. On myös mahdollista saada kasvikunnan tuotteista omega-3-rasvahappoja, jotka täydentävät kalan lisäksi tai pelkästään hyvien rasvojen määrää ruokavaliossa. Hyviä kasvipohjaisia omega-3 lähteitä ovat saksanpähkinät, auringonkukan- ja chiansiemenet, avokado sekä camelina- ja pellavansiemenöljy.
Suomalaisten ruokavalion ongelma on ollut liiallinen kovien rasvojen saanti, jota tulee lihasta, maidosta ja esimerkiksi palmuöljystä. Tavoitteena olisi, että ruokavalion rasvoista olisi kaksi kolmasosaa hyviä, pehmeitä ja sydämen terveyttä edistäviä rasvoja. Mikäli ruokavaliossa ei ole juurikaan omega- 3-rasvahappojen lähteitä, kalaöljykapselit voivat olla hyvä lisä oman ruokavalion täydentämiseksi ja erityisesti, jos on sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.
Tulee kuitenkin muistaa, että omega-3 kalaöljykapselit vaikuttavat veren hyytymiseen.Varfariinilääkityksen (Marevan) sekä verenvuototautia sairastavien tulisi keskustella lääkärin kanssa ennen omega-3-rasvahappovalmisteiden aloittamista. On myös tärkeä lopettaa omega-3-valmisteiden käyttö kaksi viikkoa ennen leikkausta.
 
Tue sydänterveyttäsi pehmeillä omega-3-rasvoilla kalan, pähkinöiden ja siemenien muodossa sekä lisää kasviöljyjä aterioille. Sydän -ja verisuonitautien ehkäisyssä ovat myös tärkeässä roolissa liikunta, kovan rasvan ja suolan vähentäminen sekä ravintorikas ruokavalio yhdessä omega-3-rasvohappojen kanssa. Sydän myös tykkää riittävästä määrästä unta ja stressin minimoimisesta.
 
Pidetään huolta yhdestä tärkeimmästä, eli sydämestä 😊
Takaisin blogiin