Mitä sinulle tulee mieleen sanasta omega? Automerkki? Tähdistö? Puistatus tympeän makuisesta lisäravinteesta? Ollaan jo lähellä. Nyt puhutaan todella tärkeistä rasvahapoista ja erityisesti omega 3:sta ja mitä eroa sillä on omega-6 verrattuna? Kuka siitä voi hyötyä ja voiko siitä olla haittaa?
Laatu ja tasapaino ovat avainsanoja, kun lähdetään valitsemaan hyviä rasvahappoja ruokavalioon. Pehmeät ja tyydyttymättömät rasvahapot, kuten Omega-3, hellivät kehoasi, näkökykyäsi ja aivojasi. Tätä arvokasta rasvahappoa elimistömme ei pysty tuottamaan itse, vaan meidän on saatava sitä ravinnosta. Hyviä Omega-3 lähteitä ovat rasvaiset kalat, siemenet, pähkinät ja kasviöljyt. Omega-3 sisältää tärkeitä̈ EPA ja DHA rasvahappoja, joita saadaan esimerkiksi rasvaisesta vapaana kasvaneesta kalasta kuten lohi, tonnikala, silli ja makrilli. EPA vaikuttaa muun muassa sydämen toimintaan ja DHA taas aivoihin ja näkökykyyn.
Omega-3 ja omega-6 saattavat helposti mennä sekaisin. Eikä ihme! Molemmista puhutaan paljon ja molemmat ovat ihmiskeholle tärkeitä rasvahappoja. Omega 6:sta saamme kuitenkin aivan yltäkylläisesti länsimaisesta ruokavaliosta kuten lihasta ja lihavalmisteista sekä kasviperäisistä tuotteista, kuten auringonkukkaöljystä, majoneeseista ja margariinista. Lisäksi sitä tulee helposti huomaamatta kekseistä, perunalastuista ja valmisruoista. Länsimaalaisilla onkin keskimäärin 15 kertainen määrä̈ omega-6:sta elimistössään suhteessa omega-3:een. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan sen tulisi olla korkeintaan 1:4.
Rasvahapot eroavat toisistaan, mutta käyttävät samoja reseptoreita imeytyäkseen. Mikäli keho saa enemmän omega-6:sta ja vähemmän omega-3:sta, niin omega-6:lle muodostuu monopoli ja omega-3 imeytyminen estyy. Tällä epätasapainolla voi olla haitallisia vaikutuksia ja tästä syystä monet lisäävätkin omega-3 rasvahappojen saantia ruokavalioonsa. Omega-3 rasvahapon puutos voi aiheuttaa muun muassa iho-oireita kuten hilseilevää ihotulehdusta, heikentynyttä näön tarkkuutta ja hermostollisia oireita kuten raajojen tunnottomuutta.
Omega-3:n riittävästä̈ saannista ihmisen terveyteen on paljon positiivisia puolia, joihin lukeutuvat esimerkiksi toimiva rasva- ja sokeriaineenvaihdunta sekä matala-asteisen tulehduksen hoito. Ne helpottavat tulehtuneita niveliä ja sitä kautta aamujäykkyyttä. Omega-3 on myös isossa roolissa sydän- ja verisuonisairauksien, kohonneiden verenpaineiden ja tyypin 2-diabeteksen ehkäisyssä̈̈. Tutkimukset ovat myös osoittaneet Omega 3:n olevan olennainen osa muistisairauksien ja sarkopenian ehkäisevää̈ ruokavaliota.
Länsimainen ruokavalio saattaa helposti ohittaa tärkeät omega-3 lähteet ja yksi hyvä tapa varmistaa näiden tärkeiden rasvahappojen saanti on ottaa omega-3:a lisäravinteena joko kalaöljynä tai kapseleina. Kalaöljy voi aiheuttaa joillekin närästystä, mutta sitä voidaan ehkäistä kapselin kalvotuksella, joka sulaa vasta suolistossa.
Kuinka tunnistan laadukkaan omega-3 tuotteen? Valmistuksessa käytetään kaloja, jotka ovat kasvaneet vapaasti puhtaissa vesissä eivätkä sisällä̈ niin paljoa raskasmetalleja kuten sardiinit ja sardillit. Laadukas kalaöljy on myös neutraalin makuinen ja tuoksuinen. On kuitenkin hyvä huomioida, että verenohennuslääkkeitä käyttävän tai leikkaukseen menijän on hyvä keskustella lääkärin kanssa omega-3 valmisteiden käytöstä, koska se voi vaikuttaa veren hyytymiseen.
Kuten terveellisessä elämäntavassa, on myös rasvahapoissakin tasapaino kaiken alfa ja omega. Annetaan siis kehollemme parasta ja nautitaan säännöllisesti herkullisia pehmeitä rasvoja ja tuetaan omega-3:n saantia kalaöljyllä, jos ruokavaliomme ei siihen riitä.
Tutustu poikkeuksellisen puhtaaseen kalaöljyymme! Tästä.
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00900 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/10/26/muodikas-ja-hyodyllinen-omega-3 https://www.terve.fi/artikkelit/omega-3-rasvahappojen-tarve-ja-puutoksen-seuraukset