Vitamiineilla voimaa ja vireyttä arkeen - VitaFin Oy

Vitamiineilla voimaa ja vireyttä arkeen

Stressiä, kiirettä, arki täynnä aikatauluja ja vähän flunssakin koittaa samalla painaa päälle? Illalla katsotaan uutisia sähkön ja ruoan hinnan noususta sekä Ukrainan sodan jatkumisesta. Tällaisina talvina olisi erityisen tärkeää saada lisää voimavaroja arkeen sekä nostaa omaa vastustuskykyä pöpöjä vastaan. On helpompi kohdata pienet tai vähän suuremmatkin mullistukset ja ikävät uutiset, kun on tarpeeksi voimia niin henkisesti kuin fyysisestikin.
Pystymme vahvistamaan sisäistä vastustuskykyämme ja nostamaan energiatasojamme syömällä monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Tämä olisi teoreettisesti helppoa ja yksikertaistakin, mutta arjen kiireet ja voimavarojen vähyys saattavat vaikuttaa epäterveisiin ruokavalintoihin. Tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet tulisi kuitenkin saada, jotta kehomme toimii optimaalisella tavalla.  
Stressi myös kuluttaa hermostomme lisäksi normaalia enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita.  Kun stressaamme ruoansulatuskanavamme ei toimi toivotulla tavalla, jonka seurauksena välttämättömät ravinteet eivät pääse kunnolla imeytymään. Tämän takia stressin tai kuormituksen kasvaessa, on hyvä tankata tavallista enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita ja muistaa myös tukea suolistoa esimerkiksi maitohappobakteereilla. 
Yksi helppo tapa rikastaa ruokavaliota, on lisätä siihen välttämättömiä ravintoaineita vitamiinein ja kivennäisaineiden muodossa. Mitä ravintoköyhempi ja prosessoidumpi on ruokavaliomme, sitä enemmän tarvitsisimme lisäravinteita sen tueksi. Monivitamiini on esimerkiksi helppo ja edullinen tapa lisätä terveitä ja energisiä päiviä arkeen ja näin hieman harmainakin aikoina se on jokaisen meidän saatavilla. Nyt talvikuukausina arvoon nousevat D- ja C-vitamiini sekä sinkki.
C-vitamiini vähentää muun muassa väsymystä ja uupumusta sekä on isossa roolissa vastustuskyvyn vahvistamisessa. VitaFinin Monivitamiineissa on reilu ja vaikuttava annos C-vitamiinia ja talveksi suunnitellussa Multiechina-monivitamiinissa sitä on jopa 500 mg. C-vitamiinia on myös sanottu stressivitamiiniksi, sillä se osallistuu stressihormonien, esimerkiksi adrenaliinin ja hermoston välittäjäaineiden muodostumiseen ja toimintaan. C-vitamiini edistää sinkin ja D-vitamiinin tapaan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa eli vahvistaa vastustuskykyä pöpöjä vastaan. D- ja C-vitamiinien lisäksi Multiechina-monivitamiiniin on lisätty echina-uutetta vastustuskyvyn tueksi ja lievittämään ylähengitysteiden haasteita.
Monivitamiineihimme on lisätty juuri saantisuositusten verran B-vitamiineja, jotka edistävät hermoston normaaleja toimintoja, lisäävät energisyyttä ja ovat osana immuniteettia. B6- ja B12-vitamiinit sekä folaatti tukevat lisäksi normaaleja psykologia prosesseja. B-vitamiinien tarve korostuukin stressin aikana ja niitä on myös sanottu antistressivitamiineiksi. B-vitamiinit auttavat kehoa sietämään paremmin stressiä, koska ne vaikuttavat suoraan aivoihin ja keskushermostoon. Aivojen välittäjäaineiden kuten serotoniinin ja adrenaliinin muodostukselle tarvitaan B-ryhmän vitamiineja.
Tasapainoiseen arkeen on hyvä sisällyttää tarpeeksi niin sanottuja stressiravinteita eli C- ja B-vitamiineja joko monipuolisesta ruokavaliosta tai esimerkiksi monivitamiinin muodossa. Kun arki tuo haasteita, on tärkeää, että jaksamisen perusteet on kunnossa. Tähän kuuluu terveellinen ja ravitseva ruokavalio, riittävä määrä unta, tilanteeseen sopiva määrä liikuntaa tai luonnossa kävelemistä sekä jotain kivaa ja energiaa tuottavaa tekemistä omaan arkeen. Jotain muutakin, kun suorittamista aamusta iltaan. Näillä samoilla asioilla myös varmistetaan arjen energiavarastojen ylläpitäminen sekä luonnollisen vastustuskyvyn vahvistuminen.
Energisiä talvipäiviä sinulle! 😊
Takaisin blogiin