Kehon vastustuskykyä voi helposti vahvistaa pienellä perehtymisellä siihen, miten itseään ravitsee.
Turhan monet meistä muistavat maitohappobakteerivalmisteet vasta siinä vaiheessa, kun olemme lähdössä talven keskellä etelän lämpimään lomailemaan ja herkuttelemaan. Mutta niiden paras teho syntyy, kun ne ovat osa arkea muutenkin. Niiden panos hyvinvointiin on tärkeä, koska kehon hyvä vastustuskyky antaa tilaa muun hyvinvoinnin kehittymiselle.
Flunssan eli nuhakuumeen aiheuttavia viruksia on jopa satoja, joista yleisin on rinovirus. Se aiheuttaa jopa puolet kaikista tautitapauksista, mutta sen rinnalla yleisiä aiheuttajia ovat myös korona-, adeno- ja RS-virukset. Tutkimusten mukaan flunssa yleistyy juuri syksyisessä säässä eli kun ilma kylmenee ja sen kosteus pienenee. Tämä heikentää hengitysteiden immuunisoluja ja sitä kautta immuunijärjestelmän torjuntakykyä. Virusten kopioituminen kehossa pääsee siis kiihtymään.
Syksy on siis aina hyvä aika aloittaa uusi omatoiminen hyvinvointirutiini, koska flunssa-aalloilta suojautumiseen maitohappobakteerit antavat erinomaisen tuen. Virukset vaanivat meitä kaikkialla, ja niitä vastaan taistellaan parhaiten yksinkertaisilla keinoilla; hyvällä käsihygienialla ja huolehtimalla omasta hyvinvoinnista mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi se, mitä suuhusi laitat, vaikuttaa suuresti siihen, miten kehosi toimii – ja puolustautuu taudinaiheuttajia vastaan.
Probiootit eli maitohappobakteerit vahvistavat kehosi luontaista vastustuskykyä niin flunssaviruksia kuin ruoan kautta välittyviä taudinaiheuttajia vastaan. Kiinnittymällä suoliston pintaan ne voivat tuhota haitallisia bakteereita ja vahvistaa hyvää mikrobikantaa, ja siten elimistön immuunipuolustus vahvistuu.'
Lisäksi C- ja D-vitamiinit ovat erinomainen lisä oman hyvinvoinnin vahvistamiseen. C-vitamiinin on tutkitusti todettu lyhentävän flunssa kestoa ja flunssasairastuneen kannattaakin nauttia C-vitamiinia hieman runsaammin, jopa 6 grammaa päivässä. Vertailun vuoksi, päivittäinsen ravinnon mukana ihminen saa noin 100 milligrammaa C-vitamiinia, saantisuosituksen ollessa 75 milligrammaa. Vähän reippaampi täsmälisä voi siis olla suureksi hyödyksi flunssaiselle.
D-Vitamiini pitäisi kuulua jokaisen päivittäisiin rutiineihin, varsinkin vuoden pimeämmällä puoliskolla, jolloin auringon tuottama luontainen D-vitamiinin määrää jää väkisin vajaaksi. D-vitamiini ylläpitää virkeyttä ja sitä kautta auttaa myös flunssasairastunutta jaksamaan paremmin.
Ja näiltä osin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on todella helppoa. Ota tabletti tai pari aina aamupalan yhteydessä ja merkittävä osa hyvinvointipanostuksesta on tehty. Pääasia on, että teet asioita itsesi eteen.