Mikä ihmeen L-Tryptofaani? - VitaFin Oy

Mikä ihmeen L-Tryptofaani?

Oletko kuullut L-Tryptofaanista aikaisemmin?  Alkuun se saattaa kuulostaa monimutkaiselta kemialliselta yhdisteeltä, mutta L-Tryptofaani on itse asiassa kehomme toiminnan kannalta tärkeässä roolissa oleva aminohappo. Tässä informatiivisessa blogitekstissä käymme läpi, mikä L-Tryptofaani oikeastaan on, mihin sitä käytetään ja mitä terveyshyötyjä se voi tarjota.

 

Mikä on L-Tryptofaani? 

L-Tryptofaani on yksi 20:stä perusaminohaposta, jotka toimivat proteiinien rakennuspalikoina. Se on välttämätön aminohappo, koska elimistömme ei pysty tuottamaan sitä itse ja tällöin se on saatava ruoasta tai ravintolisistä. L-Typtofaania löytyy jonkin verran esimerkiksi lihasta, kalasta, maitotuotteista, pähkinöistä ja siemenistä.

 

 

Mihin L-Tryptofaania käytetään?

Yksi tunnetuimmista L-Tryptofaanin käyttötarkoituksista on sen rooli serotoniinin tuotannossa. Serotoniini on neurotransmitteri eli hermoston välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan, unen laatuun, ruokahaluun ja moniin muihin kehon toimintoihin. L-Tryptofaani toimii serotoniinin esiasteena, joten sen saanti auttaa nostamaan elimistön serotoniinitasoa.

Tämän vuoksi L-Tryptofaania käytetään usein esimerkiksi mielialan ja unen laadun parantamiseen. Se voi auttaa masennuksen ja ahdistuksen lievityksessä sekä parantaa unenlaatua.

 

 

L-Tryptofaanin mahdolliset terveyshyödyt

 

  1. Unen laadun parantaminen: L-Tryptofaanin saanti voi edistää parempaa melatoniinintuotantoa ja auttaa säätelemään unenlaatua. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka kärsivät unihäiriöistä tai

 

  1. Ahdistuksen hallinta: L-Tryptofaani voi olla apuna ahdistuksen lievityksessä useiden mekanismien kautta. Kuten aiemmin on mainittu, se lisää kehon serotoniinitasoa mielialaa parantaen ja ahdistusta vähentäen. Lisäksi L-Tryptofaani vaikuttaa aivojen GABA-nimisen neurotransmitterin toimintaan. Se voi edistää GABA:n muodostumista aivoissa ja siten auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta.

 

  1. Stressinhallinta: L-Tryptofaani voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta lisäämällä kehon serotoniinitasoja. Korkeammat serotoniinitasot auttavat reagoimaan stressaaviin tilanteisiin rauhallisemmin ja paremmin. L-Tryptofaani voi lisäksi auttaa vähentämään stressin fyysisiä oireita, kuten lihasjännitystä ja sydämentykytyksiä.

 

  1. Ruokahalun säätely ja kivun lievitys: Johtuen L-Tryptofaanin vaikutuksesta serotoniinitasoihin, se voi auttaa hallitsemaan ruokahalua ja ehkäisemään liiallista ”tunnesyömistä”. L-Tryptofaani voi myös auttaa vähentämään kehon kroonista kipua ja tulehdusta tietyissä tapauksissa.

 

  1. PMS-oireiden helpottaminen: Joillakin naisilla L-Tryptofaani voi auttaa lievittämään premenstruaalisen oireyhtymän (PMS) oireita, kuten mielialan vaihteluita ja ärtyneisyyttä.

 

L-Tryptofaani on siis monella tapaa todella tärkeä aminohappo, jolla voi olla laaja-alaisia ja positiivisia terveysvaikutuksia. VitaFinin L-Tryptofaani + Kamomilla on yksi markkinoiden laadukkaimmista L-Tryptofaania sisältäviä valmisteista. Tuotteeseen pääset tutustumaan täällä: https://vitafin.fi/products/l-tryptofaani-kamomilla-1

Takaisin blogiin